Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

Ջուլիետա Սահակյանի բուժարանը

Հալվե – Алоэ - Aloe

Հալվե – Алоэ - Aloe

Թաղաղուազգիների ընտանիքին (Xanthorrhoeaceae, Asphodelaceae ենթաընտանիքի) պատկանող բազմամյա միաշաքիլավոր խոտաբույսերի, թփերի, հազվադեպ՝ ծառերի ու լիանաների ցեղ է, որի գիտական անվանումը կապված է տերեւի դառը համի հետ: Երկիր մոլորակի հնագույն բույսերից է: Առնվազն 6, իսկ ըստ որոշ հետազոտողների` 25 դար առաջ հայտնի է եղել մարդկանց. hայտնաբերվել է ժայռապատկերների վրա: Ցեղի ավելի քան 420 տեսակներից առավել հայտնի են Հ. ծառատիպը (A.arborescens), որը հանդիպում է Հարավային եւ Արեւելյան Աֆրիկայում ու Հ. իրականը (A.vera), որը վայրի բնության մեջ աճում է Կանարյան կղզիներում: Էբերսի պապիրուսից (Ք.ա. 16-րդ դար) տեղեկանում ենք, որ հալվեն հարյուրավոր տարիներ շարունակ օգտագործվել է որպես վերքամոքիչ ու լուծողական միջոց (Coopoosamy RM, Naidoo KK. A comparative Study of three aloe spesies used to treat skin diseases in South African rural communities. J. Altern Complement Med. 2012):

 

Բուսաճական ու դեղաբանական հատկություններն առաջին անգամ նկարագրել են Դիոսկորիդոսն իր «De Materia Medica» գրքում ու Պլինիուս Ավագը (Ք.հ.՝ մոտ 60թ.): Հ. Անիսիուսը («Կոդեքս», 512), Ավիցենան (980-1037), հայ հանճարեղ բժշկապետ Ա. Ամասիացին (մոտավորապես 1429-1496) եւ այլն: Հալվեի մոտավորապես 15 տեսակ աճում է Յեմենում, որոնցից մեկը՝ A.perryi, բնաշխարհիկ է: ԴՆԹ-ի հետազոտությունները ցույց են տվել, որ այս տեսակը շատ մոտ է Հ. իրականին, նման արդյունքներ են ստացվել, նաեւ 5 այլ, հատկապես՝ հարավաֆրիկյան բնաշխարհիկ A. Striata տեսակի դեպքում: Հալվեի հյութը բավականին արագ է տրոհվում:

 

Հետաքրքիր է իմանալ, որ Յեմենին պատկանող Սոկոտր կղզում հազարամյակներ առաջ մշակվել է հյութի չորացման եղանակ: Շումերում ու Աքքադում այն անվանել են «Sa-bu-ru», թարգմանաբար՝ դիմացկուն, արաբները կոչել են «սաբուր», իսկ հայերը` սապռ: Ըստ 12-րդ դարի արաբ ճանապարհորդ Իրդիսու գրառման, Արիստոտելն իմացել է, որ Արեւելքի զինվորները բուժել են իրենց վերքերը հալվեի պատրաստուկներով, որոնք Այուրվեդայում ստացել էին հատուկ՝ «Kathalai» անունը: Նա համոզել է Ա. Մակեդոնացուն գրավել Սոկոտր կղզին ու տիրանալ բուժիչ հումքի պաշարին: Հազարամյակներ անց Կոլումբոսը գրել է.- «Հալվեն անհրաժեշտ է մարդուն բուժվելու համար», իսկ ժամանակակից հետազոտողներն ապացուցել են, որ հալվեն պարունակում է E ու C վիտամինների յուրացումը խթանող, հակաբորբոքային նյութեր, որոնց շնորհիվ բուժվում են բերանի խոռոչի վերքերը:

 

Հալվե – Алоэ - Aloe Հալվե – Алоэ - Aloe


Հալվե ծառատիպի բուսաճական նկարագիրը


Արմատը գլանաձեւ է, ճյուղավորվող: Բնության մեջ աճող բույսի բարձրությունը 2-5 մ է: Սղոցաեզր, նստադիր, թրանման, հյութալի տերեւները հերթադիր են, մինչեւ 60 սմ երկարության, որոնք ցողունի գագաթին կազմում են վարդյակ: Ծաղկակոթունը երկար է, ծաղիկները` գլանաձեւ կամ նեղ զանգականման, որոնք ունեն երկշերտ կառուցվածք. 3 արտաքին նեղ երկարավուն թերթիկներն ալ կարմիր կամ նարնջագույն են, իսկ 3 ներքինները` դեղնասպիտակավուն: Ծաղկաբույլը հիմնականում հուրանատիպ կամ պարզ է: Առէջները 6-ն են, ներքին 3-ի թելիկներն ավելի երկար են: Արտաքին առէջների փոշոտիչները վառ նարնջագույն են: Եռաբաժան սերմնարանը գտնվում է վարսանդի վերին մասում, որն ունի 1-ական սռնակ ու սպի: Պտուղը եռանիստ, հարթ կողերով տուփիկ է: Սերմերը բազմաթիվ են: Եթե երբեւէ չեք տեսել ծաղկած հալվենի, ապա այցելեք Կարապետ Հակոբյանի ջերմոցը (Արմավիրի մարզ, Վաղարշապատ, Գայ գյուղ): Հալվե իրականի (A.vera) արմատն ավելի թույլ է զարգացած, ցողունը շատ կարճ է, վարդակի տրամագիծը մոտավորապես 60 սմ է, տերեւները հաճախ գունագեղ են, եզրային փշերը` ճերմակ, իսկ ծաղիկները՝ դեղնանարնջագույն: Եվրոպայում հալվեն սկսել են մշակել 1689 թվականից (Ամստերդամ), առավել մեծ տարածում են ստացել 2 վերոգրյալ տեսակները, որոնց քիմիական կազմն ու դեղաբանական հատկությունները քիչ են տարբերվում: Մշակվում են բազմաթիվ երկրներում, բուժահումք ստանալու ու գեղարարական արտադրության համար:


Քիմիական կազմը


Հալվեն պարունակում է օրգանիզմում չգոյացող` թվով 8, ու 10 փոխարինելի ամինաթթուներ: Միկրոտարր սելեն պարունակող ամինաթթուների բարդ միավորում՝ նույնն է պեպտիդ գլուտատիոն, որը երբեմն անվանում են «հակաօքսիդանտ պաշտպանության համակարգի արքա»:

 

Հալվե – Алоэ - Aloe

 

Այն կատարում է հետեւյալ ֆունկցիաները.

 

  • Անմիջականորեն մասնակցում է ազատ ռադիկալների հեռացման գործընթացին, նպաստում է հակաօքսիդանտ E, C վիտամինների պահպանմանն ու յուրացմանը:

  • Կարգավորում է ազոտի օքսիդի շրջանառությունն օրգանիզմում, որը թուլացնում է անոթների պատերի հարթ մկանները եւ ունի կարդիոպաշտպան ու հիպոտենզիվ՝ արյան ճնշումն իջեցնող ազդեցություն:

  • Մեծապես ազդում է երկաթի փոխանակման գործընթացի վրա, հայտնի է, որ արտադրվում է հալվեի օշարակի ու երկաթի խառնուրդ, որն ունի արյունաստեղծ ազդեցություն:

  • Խթանում է խմորիչների ակտիվությունը, ամինաթթուների տեղաշարժը, սպիտակուցի ու պրոստագլանդինի գոյացման ընթացքը: Գլուտաթիոնն անհրաժեշտ է իմունային, նյարդային, աղեստամոքսային համակարգերի ու թոքերի առողջության պահպանման համար:

  •  Կարող է դանդաղեցնել ուռուցքի աճը նախնական փուլերում, սակայն անհամատեղելի է քիմիաթերապեւտիկ դեղորայքի հետ:

  • Տարեց մարդկանց մոտ նվազում է գլուտաթիոնի մակարդակը, որը կարելի է վերականգնել (մինչեւ 94.6%) L-ցիստեին ու գլիցին պարունակող հավելումների միջոցով: Հետաքրքիր է իմանալ, որ գլիցինը տիեզերքում հայտնաբերված առաջին ամինաթթուն է (Ջ.Ս.,Գլիցին՝ համատիեզերական կյանքի հատիկներ):

  • Կանխում է տուբերկուլոզի ցուպիկների աճը (Morris Di, et al, Glutatione supplementation improves macrophage functions in HIV. S. Interferon Cytokine Res.2013):

  • Բարձրացնում է արական սերմնաբջիջների շարժունակությունը (Mora-Esteves C., Shin D. Nutrient supplementation: improving male fertility fourfold. Semin Reprod Med. 2013): Հայտնի է, որ հալվեն իջեցնում է սերմնահեղուկի խտությունը, այն կիրառվում է նաեւ ոչխարների արհեստական բեղմնավորման դեպքում:

 

Ացեմանանն առանձնացվել է հալվեի հյութից, բարդ շաքարներից բաղկացած նյութ է, որը կանխարգելում է ուռուցքները սնող արյունատար ցանցի ձեւավորմանը: Հալվեի տերեւի ապլիկացիաները բուժում են ստոմատիտը:


Ալոինը (C21H22O9) դառնահամ նյութ է, որը գոյանում է տերեւաթիթեղում ու մասամբ արտազատվում հյութի մեջ: Պարունակվում է մոտավորապես 68 տեսակներում, Հալվե ծառատիպում ավելի շատ է, քան Հ. իրականում: Ալոինը պաշտպանում է մաշկը ուլտրամանուշակագույն ճառագայթներից, ունի լուծողական հատկություն, ուժեղացնում է արգանդի կրճատումները: Չարաշահելու դեպքում խախտվում է օրգանիզմի էլեկտրոլիտների հավասարակշռությունը, առաջացնում է փորացավ, լուծ:


Էմոդինը նույնպես լուծողական հատկություն ունեցող նյութ է, սակայն, ի տարբերություն ալոինի, չի պարունակում շաքարներ: ԱՄՆ-ում 2002թ. մայիսից անտրաքինոններ՝ հատկապես ալոին պարունակող նյութերը, վաճառվում են միայն բժշկի թույլտվությամբ: Հալվեի հյութում ալոինի պարունակությունը չնչին է:


Անտրաքինոններ ալոինը, էմոդինը, բարբալոինն ունեն հակաբակտերիալ ազդեցություն, որոնք հալվեի հյութում պարունակվող ալֆա-ամիլազա խմորիչի հետ համատեղ կանխարգելում են վնասված հյուսվածքների ու այտուցների բորբոքումն ու նպաստում դրանց ապաքինմանը՝ առանց ցավ պատճառելու:


Հալվեի հյութը պարունակում է հարյուրավոր խմորիչներ, որոնցից կատալազա, օքսիդազա, ամիլազա, ալիինազա, ցելյուլազա՝ պրոտեոլիտիկ խմորիչների խումբն ի զորու է տրոհել օսլայի ու այլ դժվար յուրացվող նյութերի կուտակումները:


Կենսաբանորեն ակտիվ ածխաջրատներ ռամնոզան ու գեկսուրոնաթթուն ունեն մանրէասպան հատկություն, իսկ կարնիզինը, որն ունի հակավարակային ազդեցություն, արդյունավետ է ՁԻԱՀ-ի բուժման գործընթացում:


Գլիկոզիդային փրփրանյութերը, որոնք ունեն մաքրող հականեխիչ ազդեցություն, կա կարծիք, որ ճնշում են բորբոքումների ընթացքը: Պարունակում է մինչեւ 20% խեժ, սալիցիլաթթու, եթերայուղերի հետքեր:


Հալվեն պարունակում է բույսերում հազվադեպ հանդիպող B12, B խմբի այլ վիտամիններ, ֆոլաթթու, կարոտինային նյութեր (Ջ. Սահակյան., Վիտամիններն արեւածաղկում, MP):


Հալվե ծառատիպը (ըստ պրոֆեսոր Ե.Յա. Կոնովալովայի) կուտակում է գերմանիում (Ջ. Ս.,Սխտորի գաղտնիքները), սելեն (Ջ. Ս., Մակրոտարրերն արեւածաղկում), ցինկ (Ջ. Ս., Թիմուսի վերականգմանը նպաստող բույսեր), ստրոնցիում: Պարունակում է նաեւ կալցիում, կալիում, մագնեզիում, նատրիում, պղինձ, քրոմ, այլ:

 

Հալվե – Алоэ - Aloe


Նորագույն գիտական հետազոտություններ


Միջազգային գիտական խորհուրդը, որը զբաղվում է հալվեի ուսումնասիրությամբ, շարունակաբար հրապարակում է զեկույցներ: 2009թ. հաղորդվել է, որ հալվեի պատրաստուկների ներքին կիրառումն իջեցնում է գլյուկոզայի ու ճարպերի պարունակությունն արյան մեջ՝ շաքարային դիաբետի ու ճարպակալման դեպքում, արդյունավետ է գենիտալ հերպեսի (Ջ.Ս., Հերպես) ու փսորիազի բուժման գործընթացում: 2007թ. հաղորդվել է, որ Հալվե իրականը (vera) 1-ին ու 2-րդ կարգի այրվածքները բուժող արդյունավետ միջոց է, նաեւ կարող է օգտագործվել արեւապաշտպան կոսմետիկ միջոցներում: Կա հաղորդագրություն, որ հալվեն իջեցնում է T3, T4 հորմոնների պարունակությունն արյան մեջ:


Ինչպես օգտագործել հալվեն


Հալվեն կենսաբանական նյութերով հագեցած բանջար է, որոնք առավել շատ են 3-12 տարեկան տերեւներում: Խորհուրդ է տրվում 15 սմ ու ավելի երկարություն ունեցող տերեւից զգուշորեն կտրել մոտավորապես 4 սմ-անոց հատված, լվանալ եւ ուտել (1 օրվա չափաբաժինն է), հալվեն պետք է մանրացնել ձեռքերով, փայտե կամ պլաստիկ դանակով: Ակադեմիկոս Վ.Ն. Ֆիլատովն առաջարկել է հալվեում պարունակվող օգտակար նյութերի ակտիվացման հետեւյալ եղանակը. լվացած տերեւը դնել քամիչի վրա, չորանալուց հետո «բարուրել» սեւ թղթով ու 12-25 օր պահել +4°-+8°C ջերմաստիճանի պայմաններում, որի դեպքում իր կյանքի համար պայքարող բույսը ի մի է բերում կենսական ռեսուրսները: Նման վիճակում գտնվող նյութերը կոչվում են կենսախթանիչներ: Գիտական բժշկությունը գտնում է, որ կենսախթանիչները խստորեն հակացուցված են չարորակ ուռուցքների դեպքում ու անհամեմատելի են քիմիաթերապեւտիկ դեղորայքի հետ: Ջերմամշակում անցած հումքը հարկավոր է մանրացնել, լցնել սառը ջրի մեջ (1:3), 90 րոպե թրմել մութ տեղում ու քամել հյութը: Մեծ չափաքանակներ պատրաստելն անիմաստ է, քանի որ հյութի պահպանման ժամկետը 5-7 օր է:


Խորհուրդ: Սենյակային պայմաններում աճեցնելու համար առավել բարենպաստ են թրծակավե ծաղկամանները: Ջրելուց առաջ ցուցամատի առաջին փալանգը մխրճեք հողի մեջ ու ջրեք, եթե այն չի խոնավանում:

 

Հալվե – Алоэ - Aloe

ՀԱԼՎԵ ԾԱՌԱՏԻՊ. ԴԵՂԱՏՈՄՍԵՐ


Դեպրեսիա. Հալվեի 5 ճ.գ. մանրացրած տերեւը խառնեք 200 գ շաքարավազի հետ: Տարան ծածկեք երկշերտ ծալած թանզիվով, 3 օր թրմեք, առաջացած հյութը քամեք: Խմեք 1-ական ճ.գ., օրը 3 անգամ, ուտելուց առաջ:


Միգրենի նոպա: Հալվեի 2 ճ.գ. տերեւը 30 րոպե թրմեք 400 մլ եռջրում, քամեք: Խմեք 200-ական մլ, օրը 2 անգամ:


Դաշտանադադար: Ալոճենու 3 ճ.գ. ծաղկաթերթը լցրեք 600 մլ եռջրի մեջ, 15 րոպե եփեք թույլ կրակի վրա, փակ տարայում, 30 րոպե թրմեք, քամեք, լուծեք 3 ճ.գ. հալվեի հյութ: Խմեք 200-ական մլ, օրը 3 անգամ:


Ադենոիդներ: Քնելուց առաջ կաթեցրեք 1-ական կաթիլ հալվեի հյութ: Մի քանի րոպե շնչեք բերանով ու 5-10 րոպեից կուլ տվեք հյութը: Շարունակեք 1 տարի:


Արթրիտ: Խառնեք հալվեի հյութ, մեղր, օղի (1:2:3), 1-3 ժամ թրմեք: Դրեք թրջոց հիվանդ հոդի վրա, ամրացրեք բրդյա կտորով, պահեք մինչեւ չորանալը: Կամ՝ խառնեք կարմիր կծու պղպեղի փոշի, օղի, հալվեի հյութ (1:1:0.3 ), 7 օր թրմեք մութ, հով տեղում: Ներմերսեք հիվանդ հատվածին ու վիրակապեք բրդյա լաթով՝ քնելուց առաջ:


Հայմորիտ: Խառնեք հալվեի հյութ ու մեղր (1:1): Կաթեցրեք 3-ական կաթիլ, օրը 4 անգամ:


Թութք: Խառնեք 1-ական ճ.գ. մեղր ու կարագ, 5 րոպե տաքացրեք ջրային բաղնիքի վրա: Հալվելի տերեւի եզրերը հարթեցրեք, մի քանի րոպե պահեք խառնուրդի մեջ, տեղադրեք «մոմիկը»՝ քնելուց առաջ, շարունակեք 30-45 օր:


Աչքի հիվանդություններ: Ցորենահատիկի չափով մումիոն տաքացրեք ափի մեջ ու ավելացրեք հալվեի 2 տերեւից զտված հյութին, խառնեք մինչեւ լուծվի, քամեք քառատակ թանզիվով: Պահեք կիպ փակվող ապակյա տարայում, սառնարանի մեջ: Կաթեցրեք 1-ական կաթիլ՝ առավոտյան ու երեկոյան: Կիրառեք գլաուկոմայի, կատարակտի դեպքում:


Այրվածք: Տերեւը կտրտեք, ամրացրեք վերքին, 4-5 ժամից փոխեք վիրակապը:


Ճարպագունդ: Հալվեի տերեւաթաղանթի մեկ կողմն ու փշերը հեռացրեք, դրեք ճարպագնդի վրա ու ամրացրեք` քնելուց առաջ: Շարունակեք մինչեւ ճարպապալարը դուրս գա: Կարեւոր է իմանալ, որ մեխանիկական ազդեցության դեպքում ճարպագնդերը բորբոքվում են (Ջ. Սահակյան, «Ճարպագնդերի տեսակները, առաջացման պատճառները եւ բուժումը» 2014):


Չոր կոշտուկ: Տերեւը մշակեք` ինչպես նախորդ դեղատոմսում, քնելուց առաջ ամրացրեք կոշտուկի վրա: Շարունակեք մինչեւ փափկի ու հնարավոր լինի հեռացնել, վերքը մշակեք վաղենակի (календула) ոգեթուրմով կամ «զելյոնկայով» (капли Зеленина):


Բրոնխիալ ասթմա: Աղացեք 400 գ գլուխ սոխ, լցրեք արծնապատ կամ կավե տարայի մեջ, ավելացրեք 400-ական գ կարագ ու մեղր, 150 գ շաքարավազ, 150 մլ հալվեի հյութ: Խառնուրդը 3 ժամ պահեք ջրային բաղնիքի վրա, տարան ծածկեք, 1 ժամ թրմեք, պահեք սառնարանում: Խմեք 1-ական ճ.գ., օրը 3 անգամ, ուտելուց 15 րոպե առաջ:


Բրոնխիտ, թոքաբորբ, պլեւրիտ: Հալվեի 0.5 լ հյութը 7 օր թրմեք 300 մլ մեղրի ու 0.75 լ Կագոր գինու լուծույթում, պահեք մութ տեղում: Խմեք 2-ական ճ.գ., օրը 3 անգամ, ուտելուց 15 րոպե առաջ: Շարունակեք մինչեւ խառնուրդի վերջանալը:


Քրոնիկ հոգնածություն, ավիտամինոզ: Խառնեք կիտրոնի 200 մլ ու հալվեի 80 մլ հյութեր, 300-ական գ մեղր ու ընկույզի տրորած միջուկ, պահեք սառնարանում: Կերեք 1-2 թ.գ., օրը 3 անգամ, ուտելուց առաջ:


Օրգանիզմն ապաքինող: Խառնեք 100-ական մլ հալվեի հյութ ու Կագոր, 300 գ մեղր, 5 օր թրմեք մութ, հով տեղում: Խմեք 1-ական ճ.գ., օրը 3 անգամ, ուտելուց առաջ: Լավացնում է ախորժակն ու մարսողությունը, հատկապես օգտակար է ծանր հիվանդություններից հյուծված մարդկանց՝ ապաքինման շրջանում:


Հալվե – Алоэ - AloeՓորկապություն: Խառնեք կեսական թ.գ. մեղր ու հալվեի թարմ հյութ, կերեք օրը 3 անգամ, ուտելուց առաջ:


Լեղաքարային հիվանդություն: Խառնեք 0.1-ական լ մեղր, օղի, բազուկի, գազարի, սեւ բողկի, հալվեի հյութեր: Լցրեք 3 լ տարողությամբ ապակյա տարայի մեջ, փակեք, բարուրեք պոլիէթիլենային թաղանթով: Թաղեք հողի մեջ (մինչեւ կափարիչը), 14 օր թրմեք, պահեք սառնարանում: Խմեք 1-ական ճ.գ., օրը 3 անգամ, ուտելուց 30 րոպե առաջ: Շարունակեք 3 ամիս: Կամ՝ թթու դրած կաղամբի 200 մլ հեղուկում լուծեք 2 ճ.գ. հալվեի հյութ: Խմեք 70-ական մլ՝ օրը 3 անգամ: Շարունակեք 45-60 օր: Խորհրդակցեք բժշկի հետ:


Ստամոքսի, 12-մատնյա աղու խոց: Աղացեք հալվեի 500 գ տերեւ, խառնեք 100 գ մեղր, 10 օր թրմեք մութ տեղում, պահեք սառնարանում: Կերեք 1-ական ճ.գ., օրը 3 անգամ, ուտելուց 30 րոպե առաջ: Պահպանեք համապատասխան սննդակարգ:


Ստամոքսաբորբ՝ ցածր թթվայնությամբ, աթերոսկլերոզ: Խմեք 1-ական թ.գ հալվեի թարմ հյութ, օրը 3 անգամ, ուտելուց 20 րոպե առաջ:


Ստամոքսաբորբ՝ բարձր թթվայնությամբ: Խառնեք 100-ական մլ հալվեի հյութ ու մեղր: Կերեք 2-ական թ.գ. նախաճաշից ու ընթրիքից 30 րոպե առաջ: Շարունակեք 30-60 օր:


Հիպերտոնիա, նախնական փուլ: Մանրացրեք, խառնեք 1-ական թ.գ. դաղձի ու հալվեի տերեւներ, 2 թ.գ. սրոհունդի խոտ, 2 ժամ թրմեք 150 մլ եռջրում, քամեք: Աղացեք վարդագույն միջուկով կես կարտոֆիլ, քամեք հյութը, ավելացրեք թուրմին: Խմեք 2-ական ճ.գ., օրը 5 անգամ, ուտելուց 1 ժամ առաջ:


Հիպերտոնիա, երբ ճնշումը 200 մմ ս.ս. ու ավելի է: Մաղադանոսի 1 ճ.գ. կանաչին մանրացրեք, 10 րոպե թրմեք 100 մլ եռջրի մեջ, քամեք, ավելացրեք 100մլ հալվեի հյութ: Խմեք 100-ական մլ, օրը 3 անգամ:


Ստենոկարդիա: Աղացեք 3 միջին սխտոր, 10 օր թրմեք 30 մլ օղու մեջ, քամեք: Ավելացրեք 2 ճ.գ. հալվեի հյութ, 1 ճ.գ. մեղր: Խմեք կես թ.գ., օրը 1 անգամ:


Սրտամկանի ինֆարկտ, վերականգնող թերապիա: Ծիրանաչիրը մանրացրեք, 3 ճ.գ. 1 ժամ թրմեք 100 մլ եռջրում, քամեք, ավելացրեք 2 ճ.գ. հալվեի հյութ: Խմեք փոքր չափաբաժիններով, օրվա ընթացքում:


Լյարդի, լեղապարկի ցավեր: Մեկ միջին բազուկը կեղեւահարեք, մանր կտրտեք, եփեք 1լ ջրում մինչեւ փափկելը, քամեք: Եփուկի մեջ լուծեք 1 ճ.գ. հալվեի հյութ ու 4 ճ.գ. սրոհունդի 10 %-անոց ոգեթուրմ: Խմեք 100մլ, օրը 1 անգամ:


Ցավեր երիկամներում: Հալվեի տերեւը մանրացրեք, 5 ճ.գ. 20 րոպե եփեք 1 լ կաթի մեջ` թույլ կրակի վրա, քամեք, հումքը մզեք ու ավելացրեք եփուկին: Խմեք 300-ական մլ, օրը 3 անգամ, ուտելուց առաջ գոլ վիճակում:


Ցավոտ միզարձակություն: 200 գ նուշը մանրացրեք, 15 րոպե եփեք թույլ կրակի վրա կես լ կաթում, քամեք: Աղացեք 150 գ հալվեի տերեւ, խառնեք նշի խաշուկին: Կերեք 1-ական ճ.գ., օրը 3 անգամ, ուտելուց 1 ժամ հետո:


Զգուշացում: Հակացուցված է արգանդի ու թութքի արյունահոսության, անհատական անընկալունակության դեպքում, հղիներին: Քրոնիկ հիվանդությունների դեպքում խորհրդակցեք բժիշկի հետ:

Հեղինակ. Ջուլիետա ՍԱՀԱԿՅԱՆ
Աղբյուր. med-practic.com
Հոդվածի հեղինակային (այլ սկզբնաղբյուրի առկայության դեպքում՝ էլեկտրոնային տարբերակի) իրավունքը պատկանում է med-practic.com կայքին
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

Բուժումներ խուրմայով. 168.am
Բուժումներ խուրմայով. 168.am

Բուժիչ նամակներ Փյունիկյան արմավենին մինչև 8 մ բարձրությամբ խոշոր, երկար տերևներով սլացիկ ծառ է։ Պտուղները կազմում են խիտ ողկույզներ, որոնց երկարությունը և տրամագիծը չափվում են մի քանի մետրով...

Սնունդը և առողջությունը
Բուժում են սերմերը. 168.am
Բուժում են սերմերը. 168.am

Յուրաքանչյուր սերմ հայտնվելով բարենպաստ պայմաններում` փոքրիկ ծիլ է տալիս, որը կախված գենետիկ ծրագրից` դառնում է խոտաբույս, թուփ, ծառ, լիանա, ջրիմուռ, և այլն։ Մարդը հնագույն ժամանակներից հասկացել է...

Ավանդական բուժման մեթոդներ և միջոցներ
Մեղրատու, բուժիչ ոզնենին. 168.am
Մեղրատու, բուժիչ ոզնենին. 168.am

Բուժիչ նամակներ Ոզնենիների ենթաընտանիքը (Echinops) ընդգրկում է մոտ 125 տեսակներ. պատկանում է բարդածաղկավորների ընտանիքին։ Հայաստանում հանդիպում են ոզնենիների մոտ մեկ տասնյակ տեսակներ...

Դեղաբույսեր
Խուլ եղինջ - Яснотка - lamium
Խուլ եղինջ - Яснотка - lamium

Շրթնածաղկավորների (Labiatae) կամ նույնն է խուլ եղինջազգիների ընտանիքին պատկանող միամյա կամ բազմամյա, երկշաքիլավոր խոտաբույսերի ցեղ է: Ըստ The Plant List (2013) Խուլ եղինջ ցեղը ընդգրկում է 30 տեսակներ...

Դեղաբույսեր
Մատնունի - Лапчатка - Potentilla
Մատնունի - Лапчатка - Potentilla

Մատնունի ցեղն ընդգրկում է մոտավորապես 300 (այլ տվյալներով՝ 500) տեսակներ, որոնք վարդազգիների ընտանիքին պատկանող միամյա կամ բազմամյա, երկշաքիլավոր խոտաբույսեր են: Ցեղի անվանումն առաջացել է լատիներեն...

Դեղաբույսեր
Թավշածաղիկ - Бархатцы - Tagetes
Թավշածաղիկ - Бархатцы - Tagetes

Աստղածաղկավորների ընտանիքին պատկանող միամյա կամ բազմամյա երկշաքիլավոր խոտաբույսերի ցեղ է, որն ընդգրկում է մոտավորապես 59 տեսակներ: Ցողուններն ուղղահայաց են, ամուր: Կազմում են հավաքված կամ տարածված...

Դեղաբույսեր
Զանգակածաղիկ - Колокольчик - Campanula
Զանգակածաղիկ - Колокольчик - Campanula

Զանգակազգիների (Campanulaceae) ընտանիքին պատկանող ավելի քան 80 ցեղերից մեկն է: Զանգակների ցեղն ընդգրկում է մոտավորապես 475 (GRIN) տեսակներ, որոնք միամյա, երկամյա կամ բազմամյա խոտաբույսեր են: Դասակարգում...

Դեղաբույսեր
Գորտնուկ (Հրանուկ) - Лютик (Едкиж) - Buttercup (Ranunculus)
Գորտնուկ (Հրանուկ) - Лютик (Едкиж) - Buttercup (Ranunculus)

Գորտնուկազգիների (Ranunculaceae) ընտանիքին պատկանող միամյա, երկամյա կամ բազմամյա բույսերի ցեղ է, որն ընդգրկում է Հյուսիսային կիսագնդի բարեխառն գոտիներում, Նոր Զելանդիայում ու Ավստրալիայում...

Դեղաբույսեր
Դաշտափուշ - Бодяк полевой - Cirsium arvense L.
Դաշտափուշ - Бодяк полевой - Cirsium arvense L.

Աստղածաղկավորների (Asteraceae) ընտանիքին պատկանող երկամյա կամ բազմամյա, երկշաքիլավոր, քիստավոր խոտաբույսերի ցեղ է: Ընդգրկում է մոտ 250, ըստ The Plant List ցանկի` 484 ենթատեսակներ, որոնք հիմնականում...

Դեղաբույսեր
Դանդուռ բանջարանոցային - Портулак огородный - Portulaca oleracea
Դանդուռ բանջարանոցային - Портулак огородный - Portulaca oleracea

Դանդուռ բանջարանոցայինը միամյա բույս է, պատկանում է դանդուռազգիների ընտանիքին (Portulacaceae), որն ընդգրկում է ավելի քան 100 տեսակներ: Ըստ որոշ տեղեկությունների հայտնի է եղել ավելի քան 10.000 տարի առաջ...

Դեղաբույսեր
Կորնգան ցանքային - Эспарцет песчаный (Эспарцет посевной) - Onobrychis arenaria (Kit) L.
Կորնգան ցանքային - Эспарцет песчаный (Эспарцет посевной) - Onobrychis arenaria (Kit) L.

Կորնգանը (Onobrychis Adans) բակլազգիների ընտանիքի բազմամյա, հազվադեպ՝ միամյա, խոտաբույս է կամ` թուփ: Լատիներեն գիտական անվանումը ծագում է հունարեն «onos»` ավանակ եւ «brich»` կրծոտել բառերից...

Դեղաբույսեր
Անմոռուկ - Незабудка - Myosotis
Անմոռուկ - Незабудка - Myosotis

Անմոռուկների (Myosotis) ցեղը պատկանում է գաղտրիկազգիների (Boraginaceae) ընտանիքին: Հայտնի են անմոռուկի 50 տեսակներ, որոնք Եվրասիայում, Ամերիկայում, Հարավային Աֆրիկայում, Ավստրալիայում ու Նոր Զելանդիայում...

Դեղաբույսեր
Ծիրանաչիր. օրգանիզմի դիմադրողականությունը բարձրացնող մթերք
Ծիրանաչիր. օրգանիզմի դիմադրողականությունը բարձրացնող մթերք

Ծիրանենու պտղաչիրն օրգանիզմն ամրացնող հրաշալի մթերք է, որի 100գ զանգվածի էներգետիկ արժեքը 241 կկալ է: ՌԴ «Будьте здоровы» (Спец. выпуск, 21.2012) խմբագրակազմը առաջարկում է հիվանդություններից ապաքինվող...

Սնունդը և առողջությունը
Բատատ՝ նույնն է քաղցր կարտոֆիլ կամ երկարակեցության արմատ
Բատատ՝ նույնն է քաղցր կարտոֆիլ կամ երկարակեցության արմատ

Բատատը [Ipomoea batatas (сладкий картофель, батат)] պատատուկազգիների ընտանիքին պատկանող բազմամյա բույս է, իսկ մորմազգի պատատեսը (կարտոֆիլ)՝ այսինքն «քաղցր կարտոֆիլ» անվանումը, որեւէ գիտական հիմք չունի...

Սնունդը և առողջությունը Դեղաբույսեր

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ